Gdanskas – TOP lankytinos vietos

Gdanskas yra vienas iš tų miestų, kuriems ypatingo pristatymo nereikia. Tai gyvas istorijos liudininkas, slepiantis ne vieną praeities šydu apsigaubusį eksponatą. Jeigu ir jūs dar neatradote šio Lenkijos “perliuko”, būtų pats metas rimtai pagalvoti apie savaitgalio trukmės išvyką, kurioje sužinosite įdomios informacijos apie regiono formavimąsi, pasigerėsite nuostabiu senamiesčiu, išbandysite abejingų nepaliekantį kruizą aplink Gdanską ar pasibūsite daugelio turistų jau pamėgtame kurorte.

Daugelį žymiausių Gdansko taškų galima išvysti per vieną ar dvi dienas, tad apgalvoję laisvalaikio planus iš anksto, puikiai sutilpsite į paprastą savaitgalį, juo labiau, kai atstumas toks menkas ir pati kelionė neužima ilgų valandų. Jau darosi smalsu? Kviečiame įvertinti mūsų rekomendacijas, praversiančias susiruošusiems patyrinėti Gdansko apylinkes.

Gdanskas lankytinos vietos

Gdanskas

Ko gero, įsimintiniausia ekskursijos dalimi taps viešnagė senamiestyje, per kurį vingiuoja ir viduramžių palikimas- Karališkasis kelias. Pastarąjį” įrėmina” elegantiški renesansiniai pastatai, suteikiantys miestui dar daugiau išskirtinumo bei lengvą charizmos prieskonį. Tuo pačiu užsukite pasižvalgyti po buvusį kalėjimą, įsiamžinkite šalia Auksinių vartų, akmeninės, svarbiausias žmogui vertybes simbolizuojančios figūros.

Automobilio nuoma Lenkijoje

Čia pat pasitinka kitas renesansinis šedevras – Rotušė. Šioji išsiskiria net 37 varpais bei pačioje viršūnėje įkurdintu Žygimanto Augusto atvaizdu. Rotušės viduje lankytojams atviras Gdansko istorijos muziejus, atskleidžiantis visas su anuometinio miesto įvykiais susijusias paslaptis.

Dėmesio verta ir Šv. Mergelės katedra, galinti didžiuotis ypatingu talpumu( vienu metu čia gali susirinkti per 25 tūkstančius žmonių). Katedroje esama neeilinio eksponato- vienetinio astronominio laikrodžio.

Esame tikri, kad naršydami po Gdanską pakeliui sutiksite ir visokių nedidelių gėrybių. Tarp jų geriausiai atpažįstamas Neptūno fontanas, kurį juosia miesto emblema bei ereliais padailinta tvora.

Iš populiaresnių muziejų galime paminėti jūreivystės muziejų, leidžiantį iš arti pamatyti kaip atrodo pirmasis Gdanske surinktas laivo modelis bei Gintaro muziejų, sukaupusį didelę šio Baltijos auksu vadinamo brangakmenio kolekciją. Smalsuoliams siūloma stabtelėti ties amatininkų zona, kur savo akimis išvysite kaip gimsta gintariniai dirbiniai.

Lankytinų objektų sąraše garbinga vieta turėtų atitekti gigantiškajam Gdansko kranui. Nors neoficialiai tais laikais ši konstrukcija buvo vadinama gynybiniais vartais, turėjusiais užtikrinti miestelėnų saugumą, bet daugiausiai kranas buvo naudojamas perkeliant ypač sunkius, didelių gabaritų krovinius.

Bent trumpam pabūkite Turgaus aikštėje, kur karaliauja galybė prekeivių, siūlančių įsigyti šviežių vaisių, duonos, pieno gaminių. Gintaro ar suvenyrų krautuvėlėse išsirinksite šio to sau ar artimiesiems.

Nepatingėję šiek tiek nutolti nuo pačio miesto aptiksite svarbų istorinį objektą – Štuthofo koncentracijos stovyklą. Čia bausmę atlikdavo prieš sistemą nutarę maištauti politiniai veikėjai. Net menkai išsilaikę statinio fragmentai leidžia suvokti kokia negailestinga buvo to meto realybė, o laisvės sąvoka paminama be jokių principų.

Po pažintinės dalies vertėtų šiek tiek atsipalaiduoti, tas patraukite link Sopoto – numylėto ir veiksmo nestokojančio Gdansko kurorto. Pagrindinė vietos ypatybė – ilgiausias Europoje medinis molas, nors negalime pamiršti tradicinių paplūdimių, kavinių, įspūdingų saulėlydžių.

Neprailgtų ir smagus pavaikštinėjimas Motlavos krantine. Spalvingi laiveliai, plaukiojantys restoranai, įvairi architektūra, unikalus peizažas nuteiks romantiškam pasišnekučiavimui ar patirtų kelionės įspūdžių aptarimui.

Kruizas Moltovos upe bus puiki proga patogiai apžiūrėti visą Gdanską iš laivo. Panorėjus svečiams, išnuomojami antikvariniai laivai, skaičiuojantys ne vieną šimtmetį. Be to, keleivių poreikiams patenkinti gaminami užkandžiai, skamba raminanti muzika, miesto istoriją papasakoja gidas.

Viešbučių Gdanske rezervacija



Booking.com

Retai kada į šį Lenkijos regioną vykstame vos dienai. Tad natūralu, jog reikia pagalvoti ir apie nakvynę. Viešbučių ir apartementų kainos Gdanske nėra didelės, o pasirinkimo netrūksta. Geriausia nakvyne pasirūpinti iš anksto viešbutį rezervuojant internetu – taip galite tikėtis žemiausių kainų ir didžiausio pasirinkimo.

Ką veikti Gdanske

Gdansko žemėlapis